Wydawnictwo Marginesy poleca nową książkę autorki słynnego bloga AmMniam! Magdaleny Gembackiej: Roślinna uczta smaków

ucztaNowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!

Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.

Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.

Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.

Dla każdego niebo w gębie.

link: https://marginesy.com.pl/uploads/attachments/133671/Roslinna_uczta_smakow_Fragment.pdf.pdf

Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i na każdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lub nieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry. O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i na każdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lub nieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry. O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!

Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd

Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.

Paweł Ochman, autor bloga Weganon

Kreatywne, apetyczne i z polotem – takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa…) i mnóstwo kolorów – jej pomysły zachęcają do eksperymentów!

Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem

***

Magda Gembacka – psycholożka społeczna, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone. W kuchni uwielbia eksperymentować i szukać nowych połączeń. Uzależniona od zielonych koktajli, pierogów i czekolady. Oprócz gotowania jej pasją jest fotografia kulinarna. W wolnym czasie biega, jeździ na rowerze i czyta książki. Prywatnie żona, mama Kacpra i Karoliny.

***

ucztaMagdalena Gembacka

Roślinna uczta smaków

ISBN 978-83-67510-24-0 cena: 45,40 zł
Stron 232 Okładka miękka ze skrzydełkami
Kategoria: Kulinaria
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
01-540 Warszawa ul. Forteczna 1a
tel./fax.: +48 22 2839 91 27
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.marginesy.com.pl